WijnSpijs combinaties
Elke maand delen we een recept die mooi aansluit bij een van onze wijnen. Deze maand hebben wij een traditioneel gerecht uit Zuid-Frankrijk, uit Sète om precies te zijn. Dit gerecht past perfect bij onze Tre Fiori. Tre Fiori Greco di Tufo is een wijn die op de ouderwetse manier wordt gemaakt. In de wijngaard wordt alleen handmatig gewerkt. Omdat de wijn in de kelder zoveel mogelijk met rust wordt gelaten kan zich het toonbeeld van een typische Greco ontwikkelen; Zuiver, fris, elegant en met prachtige mineralen. Deze wijn is heerlijk bij schaal- en schelpdieren. Wil jij onze wijnen en spijscombinaties gratis thuisbezorgd krijgen? Kijk dan snel op www.tasteclub.nl!

Tre fiori copy

Wat is een Tielle Sétoise?

Eerst een klein beetje achtergrondinformatie. Hoogstwaarschijnlijk heb je nog nooit van een Tielle gehoord, dat is niet zo gek want het is een traditioneel recept uit Sète dat vooral in de regio bekend is. Het is een hartige vistaart die gevuld wordt met zeevruchten in tomatensaus. Ze zijn er zelf heel trots op en dat mogen ze ook zijn. Het is namelijk waanzinnig lekker en eigenlijk nergens mee vergelijkbaar. Uniek dus! De legende luidt dat vissers uit de Italiaanse stad Gaete, ten noorden van Napels, dit recept hebben meegenomen toen ze zich vestigden in Sète. Tot op de dag van vandaag wordt deze Tielle Sétoise naar traditioneel recept gemaakt.

 

Wat je nodig hebt voor 1 grote taart

 

500 gr bloem + extra

1 zakje droge gist (7 gr)

6 el bakolijfolie + extra

250ml lauwwarm water

1 tl fijn zeezout + extra

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

15 gr peterselie, grofgehakt

150 gr tomatenpuree

75 ml droge witte wijn (Tre Fiori Greco di Tufo)

1 laurierblad

75 ml water

zwarte peper

mespunt kurkuma

mespunt chilipoeder

0,02 gr saffraan, fijngehakt

extra benodigd: quichevorm

 

 

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten + 1 uur deeg rijzen + 30 minuten oven

1. Meng de bloem met de gist, 4 el olijfolie, lauwwarm water en zout. Kneed met de hand of met een keukenmachine tot een elastisch deeg. Kneed met de hand zeker voor 10 minuten goed door. Met de keukenmachine ongeveer 8 minuten.

2. Leg het deeg in een kom, dek de kom af (bijvoorbeeld met een theedoek) en laat op een warme plek rijzen. Na een uur zou het deeg in volume verdubbeld moeten zijn.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit 1 el olijfolie in de hapjespan. Fruit de ui en knoflook. Voeg de peterselie en tomatenpuree toe, bak voor een paar minuten terwijl je in de pan roert.

4. Blus af met de wijn, zet het vuur wat hoger om de alcohol uit de wijn te laten verdampen. Voeg de zeevruchten, olijven, laurier en het water toe en breng op smaak met peper en zout. Laat 15 – 20 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg eventueel wat extra water toe als het dreigt droog te koken. Maar voeg ook niet te veel vocht toe. Het moet niet te vloeibaar zijn, want anders loopt het zo de taart uit. Is het geheel toch te vloeibaar? Bind de saus dan door een papje te maken van 1 el maïzena en 1 el koud water. Voeg dit toe en laat weer pruttelen zodat de saus kan binden.

Tip: Als je vis uit de diepvries gebruikt, maakt het niet zoveel uit of je deze eerst ontdooit of niet. Houd er wel rekening mee dat er nog redelijk wat vocht uit kan komen. Zeker als je de vis niet eerst ontdooit. 

5. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol 1 deel van het deeg uit tot net iets groter dan je quichevorm. Vet je quichevorm lichtjes in met olie of bakspray. Verdeel het deeg over de bodem en de rand.

6. Haal het laurierblad uit de vulling. Schenk de vulling op het deeg in de quichevorm. Rol nu het andere deel van het deeg uit op dezelfde wijze als het eerste deeg. Drapeer over de saus en knijp de randen samen met het onderste deeg. Snijd de overhangende randen om de 2 cm in met een mes. Vouw deze dan om en om naar binnen en buiten zoals ik gedaan heb of druk ze in de hoogte losjes tegen elkaar. Beiden versies komen voor in Sète en voor de smaak maakt het geen verschil.

7. Maak een mengsel van 1 el olijfolie met kurkuma, chilipoeder en saffraan. Bestrijk het deeg licht met het mengsel.

8. Schuif de taart in de oven en bak voor 30 minuten tot deze goudgeel en gaar is. Laat een klein beetje afkoelen en snijd dan in stukken. Serveer met een frisse salade.

Tip: Je kunt ook meerdere kleintjes maken, dan is het gelijk een leuk voorgerecht.