Deze maand kan jij de Freak of Nature in je Taste Clubbox vinden. ‘Freak of nature: an unusual, unexpected natural phenomenon.’ Niet schrikken bij het openen , deze rosé hoort troebel te zijn. Ongefilterd én biologisch welteverstaan. Wijnmaker Jorge kiest er voor om deze wijn niet te filteren, waardoor de pure expressie van het fruit van de Tempranillo naar voren komt. Waarom zou je als wijnboer kiezen om je wijn niet te filteren? Je ontdekt het hier!

Er is iets geks in de wijnwereld aan de hand. De wijndrinker wil steeds meer wijnen drinken die zo min mogelijk worden gemanipuleerd. Wijnen die gemaakt zijn zonder al te veel menselijk ingrijpen. Dat begint bij de wijnboeren die biologisch, dan wel biodynamisch, werken in de wijngaarden. Geen herbiciden, geen pesticiden. Waardoor de natuur haar eigen gang kan gaan en de biodiversiteit in de wijngaarden tot bloei kan komen.

Tijdens de oogst komt de wijnmaker pas echt in beeld. Druiven vallen natuurlijk niet zo maar van hun ranken af. Ze persen zichzelf helaas ook niet. Na de vergisting kan de wijnmaker de wijn pas weer zo veel mogelijk met rust laten en de natuurlijke gistcellen hun werk laten doen. Daarna moeten ze een belangrijke keuze maken; het wel of niet filteren van de wijn.

Laten we het eerst hebben over het filteren van de wijn. Zo’n 99% van de wijnboeren kiest er voor om de wijn te filteren, waarom eigenlijk? Ten eerste om de wijn te klaren. Druivensap is per definitie troebel en bevat veel zwevende deeltjes. Wijnmakers klaren de wijn met eiwit (voor veganistische wijn kiezen ze voor bentoniet, een klei-mineraal). Zo ziet de wijn er fris en schoon uit. Dat is de standaard die wijndrinkers verwachten. Helder verhaal!

Dat is nog niet alles. De wijnmaker filtert ook om de wijn te stabiliseren. Na de vergisting leeft er een niet te onderschatten populatie micro-organismen in de wijn. Bacteriën en gistcellen kunnen er voor zorgen dat er na het bottelen van de wijn koolzuurgassen kunnen ontstaan in de wijn. Hierdoor kan de wijn een héél klein beetje gaan bruisen bij het openen. Wanneer je het niet verwacht, een ongewenst effect.

Waarom zou je je wijn dan niet filteren? Dat hebben wij natuurlijk aan wijnmaker Jorge van de Freak of Nature gevraagd. Tijdens het filteren gaat er ook smaak en kleur verloren. Het verdunt de wijn eigenlijk een beetje. Wanneer een deel van de kleurstoffen en de smaakbestandsdelen weg haalt, blijft er een uitgemergelde wijn over. En dat mag nooit de bedoeling zijn aldus Jorge. Hij is een wijnpurist, en dat proef je dan ook in zijn Spaanse rosato. Je proeft de natuur, spannende zuren, verfijnde gistbitters en het pure fruit van versgeperste pomelo, granaatappel en bosbessen. Het advies van Jorge, wel even schudden voor gebruik en goed koud drinken. Geniet er van!