Dit is dé aspergewijn van de maand (+recept met een Aziatische twist)

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Elk jaar is het weer de vraag welke aspergeboer de eerste witte asperges uit de klei steekt. Wanneer dat het geval is kan de vlag uit tot en met de feestdag Sint Jan (24 juni). Elk jaar laait de discussie weer op; wat is de beste aspergewijn? De Duitsers roepen Weissburgunder (Pinot Blanc) of Riesling, de Fransen Pinot Blanc én Chardonnay en zelfs de Italianen doen mee met Pinot Grigio of Garganega. 

Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe je de asperges gaat maken. Zijn het groene, zijn het witte? Geklaarde botersaus of frisse citroen? Koken of grillen? Asperges zijn relatief zacht en notig van smaak. Daarom let je meer op de andere smaakbepalende componenten van je gerecht. Bij een vette saus kan je kiezen voor een stevig houtgerijpte Chardonnay. Gerookte zalm? Pas op met wijnen met te veel zuren. Nootmuskaat? Weissburgunder! Groene asperges met citroen en Parmezaan? Dan móét je eens een frisse Pinot Grigio proberen! Kortom, je kan alle kanten op.

In de Tasteclubbox van deze maand zit onze favoriete aspergewijn. De biodynamische Grüner Veltliner van Toni Soellner. Oostenrijks dus! Deze is fris, zacht en heeft een ontzettend lekker pepertje die zorgt voor body en complexiteit. Een échte allrounder die zelfs wat pittigers aan kan. Daarom kozen wij voor eens voor niet-zo-standaard gerecht; in kroepoek gefrituurde asperges met Aziatische zalm. 

Ingrediënten (voor twee personen):

2 zalmmoten met huid
1 flinke scheut ketjap manis
2 tenen knoflook
geroosterde sesamzaadjes

1 bos asperges (4 per persoon)
1 groot ei
een beetje bloem
1 zak kroepoek
olie om in te frituren en te bakken
mayonaise
rozenharissa

Instructies:

Schil en kook de asperges tot ze gaar zijn (zo’n 7 minuten). Ze zijn gaar als je er met de punt van een scherp mes makkelijk in kan prikken. Vergeet niet de kontjes er af te halen, die zijn soms keihard. Haal ze door de bloem, het losgeklopte ei en door de met je hand verpulverde kroepoek. Frituur ze ongeveer 5 minuten in hete olie (180 graden) en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. 

Hak de knoflook fijn en meng met de ketjap manis. Laat een flinke scheut olie in een pan heet worden en leg de zalmmoten in de hete olie op de huidkant. Kwast de andere kant elke minuut in met de knoflook/ketjapmarinade. Herhaal tot de zalmmoot gaar is. Bestrooi, wanneer de zalm uit de pan is, de zalm met geroosterde sesamzaadjes. Meng wat mayonaise met een lepel rozenharissa en schenk je glas goed vol met Toni’s Grüner Veltliner als je dat nog niet tijdens het koken had gedaan!

Eetsmakelijk en een fijn aspergeseizoen!