Gemischter Satz, de ultieme bij-elkaar-gooi-wijn

De Oostenrijkse hoofdstad wenen staat bekend om haar statige gebouwen, de Weense wals, de opera, paleizen en de lekkerste chocoladetaart ooit (Sachertorte). Het is de stad van schoonheid en traditie. Daarom duiken wij deze maand in één van de, op wijngebied, oudste tradities van wijnstad Wenen; de Gemischter Satz. Om precies te zijn én een klein beetje oneerbiedig; de bij-elkaar-gegooide-wijn! Deze maand kan je namelijk de Gemischter Satz van bio-weingut Hermand und Maria Hofer in je Taste Clubbox vinden. Dat Herman en Maria van de oude stempel zijn herkende wij al aan hun handgeschreven orderbevestiging, maar hun traditionele wijn kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Gemischter wat?

Volgens de officiele EU-wetgeving is Gemischter Satz ‘a mixture of different white wine varieties or red wine varieties.’  Dat is wel toch meer het geval bij verschillende mousserende en gewone wijnen? Dat is zeker waar. In dit geval komen alle druiven uit één wijngaard en de exacte druivensamenstelling is vaak onbekend. De Weense wijnboeren uit Weinviertel maken een wijn van al deze verschillende druivenranken uit één wijngaard, die kriskras door elkaar staan aangeplant. Grüner hier, Riesling daar, nog een beetje Weissburgunder. Eigenlijk is dat helemaal niet gek. Vroeger, toen DNA-onderzoek nog niet bestond, stonden in alle Europese wijngaarden alles door elkaar heen en kon de wijnboer nooit precies zeggen wat de verhouding druiven in zijn wijn was. Toen was het zogenaamde fingerspitzengefühl nog veel belangrijker dan exacte kennis. Gemischter Satz is dus een soort van traditionele bij-elkaar-gegooide-wijn, die elk jaar weer uit een soort van andere samenstelling bestaat. Als het maar uit één en dezelfde wijngaard komt.

Bij-elkaar-gegooid. Dat klinkt een beetje oneerbiedig. Dat is het echter niet! Herman en Maria staan elk jaar weer te trappelen om in hun wijngaard, bestemd voor hun GM te oogsten. Ze werken volledig bio- en biodynamisch. Dat betekent dat ze de biodiversiteit in hun wijngaarden enorm belangrijk vinden. Dit is toch wel het summum van biodiversiteit. In hun wijngaarden vind je zowel de druivenrassen Müller ThurgauFrühroter VeltlinerGrüner VeltlinerWelschriesling als Weissburgunder. In en rondom deze specifieke wijngaard staan verschillende struiken, kruiden en onkruid, die gewenste insecten aantrekken. Ze hebben houden zelfs schapen! Hierdoor blijft de wijngaard gezond en hoeven ze geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden te gebruiken. 

Hoe smaakt dat dan?

Volgens Herman en Maria; “Das Zusammenspiel der verschiedenen Rebsorten verleiht dem Gemischten Satz seinen unverwechselbaren Geschmack”. Oftwel; het samenspel van de verschillende druivensoorten geeft deze Gemischter Satz zijn onmiskenbare smaak. De Grüner en de Frühroter Veltliner geven de frisse groene appeltonen en een licht wit pepertje. De Weissburgunder (of Pinot Blanc op z’n Frans) geeft de kruidigheid en aroma’s van amandelen en tenslotte zorgen de de Welschriesling en Müller Thurgau voor het aromatische en rijk gevulde fruit. Een bijzondere traditionele én bio- en biodynamische wijn die je nergens anders ter wereld vindt. Streep jij hem deze maand af van je wish-list? Geniet er van!