Er komt een tijd in ieder zijn leven wanneer je naar een chique restaurant gaat. Echter weten de meeste mensen niet precies hoe het zit met alle formaliteiten en etiquette tijdens een uitgebreid diner. Brood links, glazen rechts, bestek van buiten naar binnen gebruiken, etc. En dan moet jíj de wijn uitkiezen…


Tips voor wijn:

1. Drink vooral wat jij lekker vindt
De keus tussen wit en rood is meestal de makkelijkste keuze. Op basis van je eigen voorkeur of het gerecht dat opgediend wordt. Een glas witte wijn bij een stuk vlees is niet de beste combinatie. Rode wijn echter wel. Maar het is jouw avond, dus kies vooral wat jij lekker vindt.

2. Jaartallen
Een jaartal vertelt ons wanneer de wijn is geoogst. Een witte wijn is (meestal) op zijn best als hij jong is, bestel dus geen witte wijn ouder dan twee jaar. Zo zijn ze nog lekker verfrissend.

Een rode wijn mag wel iets ouder zijn. Zo is een rode wijn onder de vijf jaar oud perfect om te drinken. Echter zijn er natuurlijk uitzonderingen. Prachtige wijnen uit de Bordeaux die acht tot zelfs 20 jaar oud mogen worden zijn wijnen die alleen echte wijnliefhebbers bestellen en hebben dan ook een fors prijskaartje.

wine_cellar_003.jpg__630x420_q85_crop-True_upscale-True

3. Showen van de wijnfles
Waarschijnlijk een oude traditie waarbij een dure fles wijn wordt besteld maar een goedkope wijn geschonken wordt zonder dat de gasten het door hebben..

De ober laat de fles zien zodat er geen fout kan worden gemaakt en jij zeker weet dat je de wijn krijgt die jij hebt besteld. Bij een hele dure fles is het slim om de fles van ietwat dichterbij te bekijken om de conditie van de kurk en het etiket te beoordelen. Je wilt natuurlijk uitsluiten dat zij de flessen zelf vullen met goedkoper spul. Hierbij geldt ook dat de fles opgemaakt en geschonken moet worden aan tafel, zodat hier geen misverstand over kan ontstaan.

Vertrouw je het niet? Kijk dan naar de kurk of het logo hierop overeenkomt met de wijnmaker.

4. Niet ruiken, maar kijken!
Bekijk de kurk. Het doel van de kurk is om ervoor te zorgen dat er geen lucht bij de wijn komt nadat het gebotteld is. Blootstelling aan lucht zorgt ervoor dat de wijn oxideert en dat verpest de wijn.

Tekenen dat de kurk niet zijn werk heeft gedaan:
– Er lopen aderen van wijn door een groot gedeelte van de kurk.
– Een groot gedeelte van de kurk is doorweekt met wijn.

Ondanks dat er lekkage heeft opgetreden, wil het niet zeggen dat de wijn niet meer goed is! Extra aandacht op het volgende punt dus…

elisha-terada-237093

5. Voorproeven
Niet om vervolgend de ober te vertellen dat je hem lekker vindt of niet. Dit is wederom om te controleren of de wijn goed is voordat hij bij iedereen ingeschonken wordt.

Drie grote fouten waar je op moet letten zijn:

1. Oxidatie: wanneer de wijn in de fles is blootgesteld aan te veel zuurstof. Te veel zuurstof kan een wisselwerking met de samenstelling van wijn veroorzaken, waardoor de wijn naar azijn smaakt. Hiernaast zal de wijn een bruinere kleur hebben dan normaal.

Dit gebeurt meestal doordat de kurk niet goed afdichtte. Het is zeldzaam om deze fout te vinden bij draaidoppen en dat is dan ook de reden geweest dat draaidoppen zijn uitgevonden. Echter houden veel wijnmakers, vooral in Europa, van traditie en zullen niet snel draaidoppen gaan toepassen.

2. Kurk: Niet de kleine stukjes van de kurk die rondzweven in de fles.
Kurk wordt veroorzaakt door een veelvoorkomende bacterie die soms op kurken worden gevonden. Het is niet schadelijk, maar het werkt in op de wijn waardoor het een sterke muffe geur krijgt. De wijn kan nog steeds goed proeven, maar omdat geur en smaak zo nauw met elkaar verbonden zijn ruïneert het de hele fles.

Als het naar natte sokken ruikt, is het waarschijnlijk kurk. Niet zeker? Vraag de ober of de sommelier om de wijn te ruiken.

3. Verwarmde wijn: net zoals dat je kinderen of honden niet in de auto moet laten staan, geldt dit ook voor wijn. Wanneer de wijn wordt blootgesteld aan temperaturen boven 30 graden Celsius, kookt de wijn. Je merkt dit aan een super droge wijn (geen suiker toegevoegd) die plots een zoete geur heeft. De wijn zal ook weinig tot geen smaak meer hebben.
Gelukkig weten de meeste wijnvervoerbedrijven en restaurants hoe zij hun wijnen moeten vervoeren en opslaan.

you-should-always-order-the-wines-youve-never-heard-of--heres-why.jpg

Een fout ontdekt?
Bij het voorproeven van de wijn komt veel verantwoordelijkheid kijken. Jij beslist of de hele tafel deze wijn gaat drinken. Dus als jij er van overtuigd bent een fout te hebben ontdekt, schroom dan niet om deze te vertellen aan de ober. Soms kan de geur van de eerste slok een beetje misleidend zijn maar het is aan hen de fout te weerleggen óf te bevestigen en een andere fles aan te bieden.

Doe de smaaktest om erachter te komen welke wijnen bij jouw unieke smaak passen.