De witte parel aan de Costa Blanca: de Mersegueradruif!

De Costa Blanca, misschien wel de mooiste regio aan de Spaanse kust, is dé vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, strand, gebronsde lichamen en uitgaan tot in de vroege uren. Maar wist jij dat deze streek ook bezitter is van één van de best bewaarde wijngeheimen van Spanje is? De D.O. Alicante is namelijk een piepkleine wijnregio in het grote wijnland Spanje. Diegene die het zeer drukke en bruisende Alicante verlaat, komt binnen een half uur rijden in een totaal andere wereld. Tussen de in slaapgedommelde dorpen vind je namelijk veel kleine bodega’s waar ze op de traditionele manier wijn produceren, met onbekende druiven die je niet vaak voorbij ziet komen.

Merseguera?

Vroege oogst in kleine hoeveelheden

Het beste voorbeeld hier van is de onbekende Mersegueradruif. Vaak wat minder geliefd bij wijnmakers omdat het écht een lastige druif is om te verbouwen. Alleen de authentieke wijnmakers met veel ervaring durven het aan om deze druif aan hun arsenaal toe te voegen. Het druivenras is namelijk enorm gevoelig voor oxidatie. Wanneer de druiven worden geplukt zorgt zuurstof er namelijk voor dat de druif snel zijn aroma’s, lengte en spanning verliest. Vanwege de hoge temperaturen tijdens oogst, kiezen wijnboeren er daarom voor om heel vroeg in ochtend te oogsten. De hoge temperaturen van overdag zorgen er namelijk voor dat de druiven nóg sneller oxideren. Alle druiven worden daarom gelijk in kleine mandjes direct naar de wijnkelder gereden om geperst te worden en vervolgens wijn te worden op temperatuurgestuurde vergistingtanks. Alleen zo krijg je de kenmerkende Merseguera-aroma’s die je bij dit oude druivenras mag verwachten. Limoen, citrusfruit, frisse zuren en een lange finnish.

Zussen die het begrepen hebben!

Zussen Ruth en Ana

Op het achterland van Alicante, tussen de stokoude wijnboeren en de hobbymatige wijnmakers die de traditie in stand houden, zijn zussen Ruth en Anna de Andrés bezig om de Mersegueradruif op het internationale podium te zetten. Ruth is de oudste zus en studeerde oenologie op de universiteit van Valladolid en is nu verantwoordelijk voor de druiven, de oogst en het eindresultaat. Haar jongere zus Ana studeerde psychologie en is de manager van het bedrijf. Samen doen ze er alles aan om de Merseguera in het letterlijke en figuurlijke zonnetje te zetten. Zonder de geschiedenis en tradities van de duizenden jaren oude wijncultuur aan de Spaanse Costa uit het oog te verliezen Ze zijn ze vastberaden om een moderne stijl wijnen te produceren; fris, elegant en met verfijnde precisie.

Zit hij deze maand in jouw Taste Clubbox? Waan je dan aan de Spaanse Costa met de zon op je gezicht en een bijzonder glas wijn. Maar bovenal: Geniet er van!