Wijn van Unesco-erfgoed

Ooit een bezoek gebracht aan de geweldige Portugese stad Porto? Veel van onze landgenoten zijn je voorgegaan vanwege de ‘mooi-weer-garantie’, een geweldige stedentrip en natuurlijk (port)wijnen! De klassieke Dourovallei is het oudste afgebakende wijngebied ter wereld. Het water heeft eeuwenlang een adembenemende en diepe rivier met steile hellingen in het land geslepen. Vandaar dat het inmiddels op de beschermde Unesco World Heritagelijst hoog staat aangeschreven. Dwaal met ons de rivier, af en ontdek dat het niet alleen Port is wat de klok slaat!

Portwijnen

Wanneer je op de Ponte Dom Luís I staat, de imposante ijzeren brug over de Douro in het centrum van Porto, zie je ze al liggen: de Quinta’s of Shippers. Dit zijn de oeroude Porthuizen die van oudsher Portwijnen naar heel Europa brachten. Je ziet voornamelijk Engelse namen voorbijkomen, omdat het in eerste instantie de Engelsen waren die Portwijnen importeerden. Want ja, de Engelse adel dronk graag een glas wijn en omdat ze in constante staat van oorlog waren met de Fransen, stilde ze hun dorst in Portugal. Gewone wijn overleefde de overtocht vaak niet omdat de wijn snel oxideerde en ondrinkbaar was bij aankomst. De oplossing? Versterkte Portwijnen natuurlijk! Door het toevoegen van alcohol was deze wijn veel langer houdbaar! 

Meer dan alleen Port

Toch heeft de Dourorivier de laatste jaren veel meer potentie getoond dan alleen maar Portwijnen. Op de steile terraswijngaarden, gelegen aan de beroemde ‘Gouden rivier’, staan ook druiven aangeplant voor ‘gewone’ wijn – zowel wit als rood. En in die wijngaarden is ontzettend veel ‘nieuwe wijn’ te ontdekken. Wist jij bijvoorbeeld dat Portugal meer dan 250 inheemse druivenrassen in de wijngaarden heeft staan? Dus streep druiven als Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinto Roriz maar af op je druivenbingokaart!

CARM – het wijnhuis aan de Dourorivier

Mocht je ooit gaan. Huur dan een auto en volg de N-222 oostwaarts de vallei in. Dit is dé Portugese wijnregio pur sang. Alle wijnranken staan aangeplant op terraswijngaarden. Zo pakken ze zo veel mogelijk zonnestralen mee en het regenwater stroomt zo niet gelijk de helling af. De wijngaarden zijn ’s zomers weelderig groen en in de herfst vuurrood. Volg je de rivier bijna tot aan de Spaanse grens, waar de Douro de Duero wordt, kom je bij het wijnhuis CARM. CARM staat voor Casa Agricola Roboredo Madeira. De familie Roboredo Madeira verbouwt het land langs de Douro, rond de stad Almendra, al sinds het eind van de 19e eeuw. De oudste wijngaard stamt uit 1966 en het aantal hectare is sindsdien blijven groeien. Het bedrijf, dat naast wijngaarden ook olijfgaarden en amandelbomen bezit, is sindsdien overgegaan op de biologische landbouw. In 2004 zijn de kelders gemoderniseerd en voorzien van de modernste technologie. CARM maakt wijnen met respect voor de natuur, van lokale druivenrassen en met kenmerkende uitdrukking van het terroir. Hij kan deze maand in jouw Taste Clubbox zitten. Dus open hem snel en waan jezelf in de geweldige Dourostreek!

Robert Parker 89/100: “The 2016 Tinto is a roughly equal blend of Touriga Nacional, Touriga Franca and Tinta Roriz, aged for eight months in well-used oak (80/20 French and American, in varying sizes to reduce oak impact). It comes in at 13.5% alcohol. While this has a bit more depth and slightly more gravitas than the regular Bispado Tinto, the style isn’t all that different—it’s fruit forward and remarkably tasty in its youth. I love the fruit here, and it has a bit more solidity. It has a better chance of holding up to food, although not strong ones, while the Bispado can be great by itself. This may not be quite as bright or as lively, but it will age a bit better. The oak is nominal, which allows the fruit to shine. This is, in short, also a very nice value.”

Cees van Casteren 8,5/10: “Deze tinto is een coalitie van 40 procent touriga nacional, 30 procent tinta roriz en 30 procent touriga franca: introvert bouquet met paars fruit en ceder, gevolgd door impressies van blauwe bes, braam, volle body, kirsch component en zwoele tannine geholpen door een adequate fraîcheur.”