WIJN: Karádi-Berger Furmint Hars (droge, fruitige witte wijn)
STREEK/LAND: Tokaj, Hongarije
DRUIF: Furmint, Hárslevelü
PROEF: Peer, vlierbloesem
DRINK BIJ: Zoetwatervis

HET WIJNHUIS
De wijngaarden van Szilvia Karádi en Zsolt Berger liggen in het hart van het Hongaarse Tokajigebergte . Ze gebruiken hun ‘single vineyard’ Furmint- en Hárslevelüdruiven zowel voor edelzoete als droge witte wijnen. Ze hebben een speciale ‘mandpers’ om het sap uit de druiven te persen, om vervolgens de most direct op het vat te fermenteren en zo het frisse en droge karakter te behouden.

Karádi-Berger

DE STREEK
De Tokajstreek behelst ongeveer 4000 hectare in het bergachtige noordoosten van Hongarije en produceert de bekendste wijnen. De streek staat bekend om haar edelzoete en traditionele Tokajwijnen, waarvan de druiven bedekt worden met botrytis en hierdoor halfdroog of zoet worden. Laat je niet misleiden door het zoete Tokaj-imago, tegenwoordig hebben veel wijnboeren gebroken met de traditionele, zoete stijl en produceren ze droge Tokaji’s met fris citrusfruit en lichte aroma’s.

Tokaj, Hongarije

DE DRUIVEN
De Furmint is een autochtone Hongaars druif en een belangrijk onderdeel van de zoete Tokaji Aszú wijnen: de legendarische, weelderige wijnen, aangetast door botrytis en met een lange levensduur. Minder bekend zijn de droge varianten die pas na de val van het communisme furore maken. Ook de droge wijnen hebben, dankzij de hoge zuurgraad, een groot bewaarpotentieel. De Furmint geeft complexe wijnen met veel nesse. Behalve fruit smaken als limoenschil en peer hebben goede Furmints ook iets rokerigs. De Hárslevelü wordt ook gebruikt in de beroemde zoete Tokaj wijn maar geeft in deze droge wijn de geur van kamperfoelie en druiven.


Wil je de Karádi-Berger Furmint Hars proeven?

Probeer Taste Club !