WijnSpijs combinaties
Elke maand delen we recepten die mooi aansluiten bij een van onze wijnen in samenwerking met francescakookt.nl

Karádi-Berger Furmint-Hars x Kabeljauw met citrus basilicumsaus

Op zonnige dagen heb je soms niet veel meer nodig dan een heerlijk stukje vis met een smakelijke saus. Een glas Karádi-Berger Furmint-Hars erbij maakt het helemaal compleet.

Kabeljauw met citrus basilicumsaus

Bereidingstijd: 45 minuten (inclusief marineren)

Ingredienten (4p):
300g kabeljauw
500g groene asperges
150g rijst
1 citroen
2 sinaasappels
30g boter
8 grote blaadjes verse basilicum (grofgehakt)
1 sap van (bloed)sinaasappel
1 tl bruine suiker
olijfolie, zeezout
Bereidingswijze:

1. Leg de kabeljauw in een platte schaal. Rasp hierboven de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel. Knijp ook het sap van beide erboven uit en schenk er een scheutje olijfolie over. Wrijf de vis in met de marinade, dek af en laat 30 minuten marineren.

2. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Smelt de boter samen met de suiker in een klein pannetje. Als de suiker is opgelost, voeg je het sap van een gewone sinaasappel en de bloedsinaasappel (of het sap van 2 sinaasappels) eraan toe. Laat dit op medium vuur inkoken totdat de saus iets dikker is geworden. Net voordat je de saus gaat serveren, roer je er de basilicum door. Proef en breng op smaak met peper en zout, voeg eventueel ook extra basilicum toe.

4. Verhit een koekenpan en zet een pan op het vuur met water waarin je de asperges kunt koken. Haal de kabeljauw uit de marinade en dep droog. Bak de kabeljauw in zo’n 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) gaar met een beetje olijfolie in de koekenpan. Breng op smaak met peper en zout. Kook in de tussentijd de asperges beetgaar in het water, dit duurt ongeveer 4 minuten.

Tip: deze stap kun je ook doen met een grillpan. Grill eerst de asperges gaar met wat olijfolie en grill daarna de kabeljauw.

5. Maak de borden op met rijst, asperges, kabeljauw en schenk er, naar smaak, wat van van de citrus basilicumsaus over. Serveer direct