Graag stellen wij d.m.v een kort interview aan jullie voor:
Thijs van Vugt, winebuyer

1. Hoe ben je met wijn/de wijnindustrie in aanraking gekomen?

Tijdens mijn studie aan Ecole hotelière de Lausanne ben ik voor het eerst écht in contact gekomen met wijn. Aan de wijnlessen, inclusief proeven, om 9 uur s ’ochtends moest ik erg aan wennen op het begin maar mijn interesse was gewekt. Daarom heb ik na de hotelschool een Master studie gevolgd aan het OIV in Parijs, waardoor ik naar zo goed als alle wijnproducerende landen ter wereld ben geweest. Na deze wereldreis was het duidelijk dat mijn toekomst in de wijnindustrie lag.

2. Hoe ontdek jij nieuwe wijnen en hoe gaat het selectieproces dan in zijn werk?

De eerste stap in het selectieproces is veel lezen over wijnen en wijnstreken. Vaak valt het na een tijdje op dat er bepaalde namen van producenten veelvuldig terugkomen. Als de filosofie van de boer overeenkomt met dat van Taste Club is het tijd om voor het eerst contact op te nemen. Dit contact verloopt of via de telefoon/email of op internationale wijnbeurzen. Na het eerste contact proeven we de wijnen altijd in Nederland om te zien of er daadwerkelijk een match is tussen wat de producent te bieden heeft en hetgeen wij zoeken.

3. Op welke criteria selecteer jij de wijnen voor Taste Club?

Taste Club is een proefabonnement voor mensen die graag verrast willen worden door verschillende druivenrassen, gebieden en stijlen. Daarom zoek ik constant naar kleinere originele producenten die hun eigen ideeën hebben over wijnmaken in plaats van de massa te volgen. We werken zo veel mogelijk met familie bedrijven en producenten die alleen wijn maken van druiven uit hun eigen wijngaarden. Daarnaast vind ik het erg leuk om onze abonnees kennis te laten maken met onbekende gebieden die (nog) niet op grote schaal verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.

4. Wat is de meest bijzondere wijn die je hebt ontdekt voor in de Taste Club box?

Een wijn in de aankomende augustus (2017) box vind ik persoonlijk erg bijzonder omdat het perfect illustreert waar Taste Club voor staat. Een Franse tandarts die tijdens een vakantie in Roemenië verliefd werd op een onbekend wijngebied: Wijnhuis Serve is het resultaat. Daarnaast wordt deze wijn ook nog eens gemaakt van het, in Nederland in ieder geval, volstrekt onbekend druivenras Fetească Neagră.

5. Welk verhaal van een boer is je het meest bijgebleven en waarom?

In de december box van vorig jaar (2016) zat de Pakravan Papi Prunicce uit Toscane. Amineh Pakravan is van Perzische afkomst en haar vader was een ambassadeur voor Iran. Toen haar vader in Italië gestationeerd was werd in 1966 Florence getroffen door de ergste overstroming uit haar verleden. De door kunst en cultuur geobsedeerde Amineh twijfelde geen moment en vertrok naar Florence om te helpen de boeken en kunstwerken in deze stad veilig te stellen voor het water. Daar ontmoette zij Enzo Papi met wie ze vervolgens trouwde. In de jaren 60 en 70 kochten zij samen wijngaarden op en sinds 2004 verkopen zij deze wijnen ook. Mooi hoe het leven soms kan lopen.

6. Wat vind je van sulfiet gebruik in wijn?

Sulfiet is een stof die wijn beschermt tegen oxidatie en de groei van ongewenste schimmels en bacteriën tegenhoudt. Dit stofje komt van nature vrij tijdens het vergistingsproces maar wordt doorgaans ook toegevoegd door de wijnboer tijdens het bottlen om de wijn te beschermen. Zonder sulfiet zou het product wijn überhaupt niet bestaan. Helaas zijn er veel mensen gevoelig en soms zelfs allergisch voor sulfiet. De laatste jaren gaan producenten gelukkig steeds zorgvuldiger om met deze stof en proberen het gebruik tot een minimum te beperken. In de Taste Club box van juli (2017) zit de Claude Serre Chardonna Pure waar zelfs helemaal geen sulfiet aan toegevoegd wordt.

7. Als laatste, wat is jouw all time favoriete wijn? 

1978 Viña Tondonia Gran Reserva van R. López de Heredia uit Rioja. Een wijn met zoveel finesse, structuur en een perfecte balans!