WIJN: Les Terrasses de Gabrielle Ponpon le Cheval (zachte, lichte rode wijn)
STREEK/LAND: IGP Hérault, Frankrijk
DRUIF: Counoise
PROEF: Frambozen, fluwele afdronk
DRINK BIJ: Kipgerechten

HET WIJNHUIS
In 2008 besloot wijnmaker Olivier Pascal om zijn druiven niet meer aan de grote coöperaties te leveren. Deze onbevangen wijnboer heeft namelijk zijn eigen persoonlijke visie op wijn en wijn maken. Dit blijkt wel uit het feit dat hij zeldzame druivenrassen in zijn wijngaarden heeft staan die je vandaag de dag niet zo snel meer tegenkomt. Nog een kleine knipoog van Olivier naar het verleden; deze wijn is een eerbetoon aan zijn vader en trouwe knol Ponpon die trots op het etiket figureren.

De wijn wordt gemaakt in de oude garage van Olivier

DE STREEK
Het Franse departement L’Hérault ligt dicht bij de hoofdstad van de Languedoc, Montpellier. De Hérault is één van Frankrijks oudste wijngebieden, de Romeinen introduceerde hier namelijk al in de eerste eeuw voor Christus een omvangrijke wijnbouwcultuur die vandaag de dag nog steeds relevant is. Naast een inke dosis zon genieten de veelal rode druiven van de verkoelende Mediterrane zeebries en in de herfst inke regenbuien. Deze invloeden zorgen voor eenheid in de streek en de perfecte rijpheid van de druiven.

De wijngaarden net voor de snoei

DE DRUIVEN
Deze van origine Spaanse druif Counoise kwam in 1350 naar Avignon en staat tegenwoordig nog maar weinig aangeplant. De Counoise is een laat rijpende druif die een lage opbrengst geeft. De druiven hebben relatief weinig kleur en tannine maar geeft een fantastisch fruitig karakter. Het pruimenfruit en zwoel rood fruit komt je dan ook snel tegemoet bij het openen van deze zeldzame en unieke wijn.

 

Wil je de Les Terrasses de Gabrielle Ponpon le Cheval proeven?

Probeer Taste Club !