Fita Preta (zwart lint in het Portugees) is in 2004 opgericht door de Portugees António Macanita en David Booth uit Engeland. Ze geven leiding aan een klein maar internationaal team wijn professionals die in de belangrijkste wijnproducerende landen ervaring heeft opgedaan.
WIJN: Fitapreta Touriga Vai Nua (Soepele, ronde rode wijn)
STREEK/LAND: Alentejo, Portugal
DRUIF: Touring Nacional
PROEF: Puur, aardbei
DRINK BIJ: Chili con carne, steak tartare

HET WIJNHUIS
Fita Preta (zwart lint in het Portugees) is in 2004 opgericht door de Portugees António Macanita en David Booth uit Engeland. Ze geven leiding aan een klein maar internationaal team wijn professionals die in de belangrijkste wijnproducerende landen ervaring heeft opgedaan. De duurzame wijnbouw van het bedrijf kenmerkt zich door innovatie. Beste voorbeeld hiervan is het vanuit de lucht fotograferen van de wijngaarden met infrarood camera’s om te zien waar de beste druiven groeien. Maar als het op wijnmaken aankomt schuwt men de traditionele, arbeidsintensieve en ‘ouderwetse’ methoden niet: handmatig plukken en selecteren, klaren met eiwitten en gebruik van eikenhouten vaten.

wijnhuisWijnhuis Fitapreta Vinhos

DE STREEK
Alentejo, in het zuid-centrale deel van Portugal, is een verbastering van het Portugese ‘além do Tejo’, letterlijk: ‘over de Taag’. Hoewel het gebied een derde van het landoppervlakte beslaat woont er slechts 5% van de bevolking. En slechts 5% van de regio is bebouwd met wijngaarden; je ziet er meer olijfgaarden, kurkeiken en tarwe. Grootste risico voor de wijnbouw is de hitte in juli en augustus wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 40 graden Celsius. Men oogst daarom al vroeg in augustus om te voorkomen dat de druiven overrijp worden.

Screen Shot 2017-10-03 at 13.31.21

DE DRUIVEN
Touring Nacional is de koningin van alle Portugese druiven en befaamd om haar bloemige aroma’s. Omdat die snel verdwijnen bij houtrijping kiest wijnmaker António Macanita voor de meest natuurlijke opties. De druiven worden met de hand geplukt en komen van een ondergrond van schilfersteen. Die is erg onvruchtbaar en dat geeft fruit met een enorme concentratie. Zowel de eerste als tweede fermantatie ontstaat spontaan met alleen gebruik ban natuurlijke gisten. En om Touriga Nacional op zijn puurst te proeven rijpt de wijn alleen op roestvrijstalen tanks.

druifTouring Nacional

 

Robert Parker 90/100: “The Touriga Vai Nua Signature Series (the name meaning, roughly, Touriga Nacional goes naked) is unoaked Touriga that comes in at 14% alcohol. This is the debut vintage, and I suspect the character of this fresh and elegant vintage suits this bottling well. Gorgeous aromatics start this off. It is fun to just smell. Gloriously fresh and young, it tastes like a barrel sample (although it was bottled, in fact, some four months earlier than tasted). It is simply delicious, too. For all of that intensity of flavor, its freshness lifts it perfectly.”wijn

 

Wil je de Fitapreta
Touriga vai Nua proeven?

Probeer Taste Club !