Hoe verkoel jij je in de zon? Met deze 5 wijntips is het sowieso genieten geblazen. 

lente

1. Riesling (kenners weten waarom)

Riesling. De druif maakte de afgelopen jaren een enorme imago switch door. Van plat, zoetig omadrankje tot ongeëvenaarde bewaarwijn voor connaisseurs. En dat is niet voor niets. Riesling geeft aromatische wijnen, met spannende zuren en heeft een enorm bewaarpotentieel.

Ga voor een frisse, droge variant

Ook de droogste Rieslings geuren vaak naar fruit uit de boomgaard (zoals abrikoos, nectarine of appel) en bij bijzondere varianten is er zelfs een heus petroleumaroma te ontdekken. Hierover discussiëren wijnfans volop (is dit nou wel of geen wijnfout?), maar really; who cares? Het doet niet af aan de awesomeness van de druif.

Er worden ook prachtige zoete Rieslings gemaakt (die jammer genoeg nog steeds last ondervinden van het ‘zoet-taboe’  in Nederland), maar goed. Voor wat frisse verkoeling kun je sowieso beter een droge variant proberen.

Riesling

Duitse Rieslings zijn vaak wat strakker en zitten hoger in de zuren. Zeker ten opzichte van de varianten uit de Franse Elzas (vaak iets rijper van stijl). Australië is ook helemaal ‘Rieslingminded’ en zorgt voor flink wat aroma’s in je glas.

Mijn favoriete wijn-spijs combinatie voor in de zon? Droge Riesling uit de Elzas met een klassieke flammküchen. Niks meer aan doen.

2. Cava (ideale liquid lunch)

Een zonnige, zondagse bubbelbrunch, het perfecte excuus om wat vroeger te beginnen.

Een gepocheerd, zachtgekookt, of spiegelei. Croissants met jam en een glas sprankelende belletjeswijn. Champagne? Kan. Prosecco? Zeker niks mis mee. Maar waarom geen Cava? Spanjes antwoord op champagne en minstens zo lekker.

De klassieke druivencombinatie van deze matador bestaat uit Xarel-lo, Parellada en Macabeo (allemaal witte druivenrassen), maar ook andere druiven (zoals bijvoorbeeld Chardonnay) zijn toegestaan. De Spanjaarden lopen voorop in moderne keldertechnieken, waardoor cava’s vaak zeer gunstig geprijsd zijn.

Belgen drinken veel meer cava dan Nederlanders

Qua smaakprofiel zit de Spaanse wijn tussen de twee eerder genoemde bubbels in (minder fruitig dan Prosecco en minder notig dan Champagne) met flink wat fris fruit van appels en citrus. De wat langer gerijpte varianten geuren soms naar brooddeeg en geven hierdoor een eigen twist aan het fenomeen ‘liquid lunch’.

Trouwens, qua jaarlijkse cavaconsumptie steken we als land maar bleekjes af tegenover onze Belgische buren (België: 30 miljoen flessen per jaar VERSUS Nederland: 2,5 miljoen flessen per jaar in 2014*).

Volop aan de bubbels dan maar?

*Consejo Regulador del Cava 

3. Sauvignon Blanc (wie is er niet groot mee geworden?)

Oké. Misschien niet de meest spannendste suggestie van dit stel, maar wel een echte zon-klassieker. Sauvignon Blanc. Wie is er niet groot mee geworden? Zag het licht in Frankrijk en de Nieuw-Zeelanders brachten in de nineties een twee punt nul versie uit die zijn weerga niet kent.  ‘Sauvage’ betekent ‘wild’ en het expressieve, vaak agressieve aroma van de druif komt je tegemoet, soms zelfs voordat je de fles opendoet.

Sancerre

Heeft de druif Sancerre, Touraine of Pouilly-Fumé in zijn paspoort staan, dan is de stijl Frans. Strak met frisse zuren, verfijnd en geurend naar kruisbessen. Nieuwe Wereldvarianten neigen meer naar expressief, tropisch fruit zoals  passievruchten, kiwi en ananas.

Beide stijlen doen het met het warme weer goed in de keuken. Vooral bij asperges. De zoetige stengels matchen met het uitgesproken karakter van de druif. Good old Sauvignon Blanc is niet meer weg te denken en hoort gewoon bij het mooi weer meubilair.

4. Muscadet (oesterwijn pur sang)

Hoera! Muscadet mag weer gedronken worden. De wijn uit de regio Nantes was lange tijd vino non grata, maar is weer back in the game. Al kan Muscadet gerust nog wat pr gebruiken. Want ondanks het feit dat het hier een klassieke Franse wijn betreft (vaak gelabeld met een niet-zo- grijpgraag-aantrekkelijk etiket), sluit de wijn perfect aan bij het smaakprofiel van de moderne wijndrinker. Laag in de alcohol, met frisse zuren en daardoor licht verteerbaar.

Het aantal wijngaarden bestemd voor het maken van Muscadet smelt als sneeuw voor de zon

Muscadet wordt gemaakt van Melon de Bourgogne (een witte druif ) en wordt meestal ‘sur lie’ opgevoed. Hierbij rijpt het sap op het gistbezinksel. Dit zorgt voor extra complexiteit naast tonen van citrusfruit, frisse zuren en mineralen. Bovendien wordt de wijn er qua mondgevoel iets vriendelijker van.

Oester

Muscadet en oesters zijn een perfecte vakantiegevoel-combi en reden genoeg om deze wijn in dit lijstje op te nemen. Dat geldt ook voor Chablis en Champagne, die met hun minerale karakter ook zeer geschikt zijn naast een zilte oester.

Maar Muscadet heeft je support harder nodig.

Want het aantal wijngaarden bestemd voor het maken van Muscadet smelt als sneeuw voor de zon. En dat zou reuze zonde zijn.

5. Cool climate rood (altijd goed)

Is het woord cool eigenlijk nog wel kek of tof genoeg om te gebruiken?

Hoe dan ook, het woord ‘cool’ slaat in dit geval op twee dingen: cool climate en gekoeld drinken. Want licht verteerbare rode wijnen zijn populair. Je valt na een glas niet meteen in slaap, krijgt er geen blauw gebit van, en talloze gerechten doen het goed naast cool climate rood.

cool climate rood

Vaak zijn lichte rode wijnen iets prijziger, maar dan heb je wel wat

Pinot Noir (of Spätburgunder) geldt vaak als het populairste jongetje van de klas, maar er zijn talloze andere druivenrassen (Cabernet Franc, of al eens van Mencia gehoord?) die complex, elegant en fruitig rood opleveren. Ga op zoek naar noordelijk gelegen wijngebieden en gij zult zeker vinden. Vaak zijn deze wijnen iets prijziger, mede omdat het moeilijk is (zeker in het geval van Pinot Noir) om er lekkere wijn van te maken (want veel snoeien, gevoelig voor ziektes en weinig opbrengsten). Maar dan heb je wel wat.

Zeker als de wijn mooi het terroir vertaalt. Proef soepel klein rood fruit zoals aardbeien, frambozen of rode bessen. Maar ook kruiden, viooltjes en aardse tonen. Lekker bij gegrilde tonijnsteak, een Poké Bowl of steak tartaar. En licht gekoeld drinken dus.

Een hoop vrije vrolijke verkoeling in je glas.

Cheers.

 

Lentewijnen proeven? Probeer Taste Club.