Arneis, de witte Barolo uit Piemonte

Dat Arneis een belangrijke druif is voor het noorden van Italië (Langhe en Roero in Piemonte) is niet altijd zo geweest. In het verleden werd hij vooral gebruikt om de aandacht van hongerige vogels af te leiden, omdat ze anders van de kostbare Nebbiolodruiven zouden snoepen. Vandaag de dag is dat totaal anders. Hij wordt ook wel eens ‘de witte Barolo‘ genoemd. Waarom? Daar kom je snel achter!

De Arneis als vogelvoer

Eigenlijk tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden de ranken Arneisdruiven lukraak in de wijngaarden met Nebbiolo aangeplant. Dit vooral omdat rijpe Arneisdruiven een relatief hoog suikerniveau hebben en merels daar een voorliefde voor hebben. De vogelverschrikkers konden de kast in en de kostbare Nebbiolodruiven voor de dure en mythische Barolowijnen werden met rust gelaten. In de jaren ’70 werd er nauwelijks wijn van de Arneis gebruikt, maar in 2016 stond er maar liefst 700 hectare aangeplant. Een ware comeback! Wijnliefhebbers van over de hele wereld zochten naar alternatieven voor Sauvignon Blanc, frisse Chardonnay of Grüner Veltliner en je raadt het al: kwamen uit bij Arneis vanwege zijn knisperende aroma’s van citroen, limoen, anijs, munt en de sprankelende mineraliteit.

De Arneis als ‘kleine lastpak’

Helaas is de Arneis, net als Nebbiolo, geen makkelijke druif om te verbouwen. Arneis betekent letterlijk ‘kleine lastpak’ in Piëmontees dialect. Hij is zeer gevoelig voor ziektes en schimmels als valse meeldauw, waardoor de druiven verschrompelen en de bladeren bruin worden. De opbrengsten en het rendement zijn bijzonder laag en hij groeit eigenlijk alleen goed op de arme zandbodems van de streken Roero en Langhe. In de rest van Italië kom je hem dus eigenlijk nooit tegen. 

 

De Arneis van Federica en Mirko Martini

Voerzio Martini is een écht familiebedrijf. Gianni Voerzio richtte het familieberijf decennia terug op in het kloppte hart van de Barolostreek: la Morra. Hij had zelf geen kinderen dus het prestigieuze wijndomein ging over op zijn neefje Mirko en nichtje Federica. De tweeling runt nu het bedrijf en zijn beide oenoloog. De hoge kwaliteit van de wijn wordt door het tweetal nog eens versterkt. Zo wordt tijdens het groeiseizoen tot vijf maal handmatig gesnoeid (“thinning”) zodat alleen de beste druiven gelijkmatig kunnen rijpen en de productie laag wordt gehouden. Er wordt met de hand geoogst en de druiven vervoerd in kleine kistjes om oxidatie en rotting te voorkomen. Hun Arneis werd door de internationale wijnpers goed ontvangen en bejubeld. Zowel James Suckling en Robert Parker werden wild van hun mineralige, kraakheldere Arneis!

James Suckling: 91/100 “Though not the absolute freshest expression of arneis, this certainly makes up for that with its wealth of floral and fruit aromas; there’s everything from snowdrops to daffodils to loquat to mirabelle plums. Flavorful and intense on the palate, puncturing the textured stone fruit with a wallop of crunchy acidity. Drink now.” 

Robert Parker: 88/100 “The Voerzio Martini 2019 Langhe Arneis Bricco Cappellina shows a bright straw-gold color and nicely balanced aromas of citrus, passion fruit and tropical papaya. I sometimes get a rubbery aroma with the Arneis grape that I find appealing. Dry ice is used to keep the fruit cool after harvest, and the cryomaceration technique is used to improve the extract and aromas. The results are simple and streamlined, but you don’t need more for a pairing with sushi with spicy ginger and wasabi. About 10,000 bottles were made.”