De Mavrud mag je rekenen tot één van de oudste druiven ter wereld en hij staat nu voornamelijk aangeplant in het onbekende wijnland Bulgarije. Bulgarije? Maken zij wijn dan? Jazeker! Het wijnhuis Neragora uit de wijnstreek Thracië maakt een geweldige biologische blend van Merlot en de mysterieuze Mavrud. Deze druif dankt zijn naam aan een legende van een dappere, dronken krijger en de hoogmoed – toen het maken en drinken van wijn verboden was.

Mavrud – de legende achter de druif

In de 8e eeuw zwaaide de wrede heerser Khan Krum de scepter over het Bulgaarse rijk. Hij was gevreesd omdat hij dronk uit de schedels van zijn vijanden en er leeuwen in zijn paleis rondliepen. Hij was gehaat omdat hij alle Bulgaarse wijngaarden vernietigde omdat hij vond dat alcohol de moraal van zijn krijgers negatief beïnvloedde. Toen op een dag zo’n angstaanjagende leeuw uit zijn paleis ontsnapte, durfde geen van zijn krijgers op zoek te gaan naar de leeuw.

Een plaatselijke boerenzoon – Mavrud genaamd – was op die dag zich stiekem aan het bezatten met verboden wijn die hij in het geniep in zijn achtertuin maakte. Plots stond de bloeddorstige leeuw op zijn boerenerf! Hij rende op de leeuw af en na een stevige worsteling wist Mavrud de leeuw met zijn blote handen te doden, maar overleed zelf aan zijn verwondingen. Toen Khan Krum de moeder van Mavrud op audiëntie liet komen, gaf zij toe dat haar zoon Mavrud zo moedig was geworden door het drinken van de verboden wijn. De Khan was zo onder de indruk dat hij wijn weer toestond en de inheemse druif, waar de bewuste wijn van gemaakt was, Mavrud noemde.

Wat een verhaal, en misschien nog wel belangrijk; wat een druif! Deze druif geeft namelijk enorm krachtige wijnen met donker, bijna zwart fruit. Daarom tempert wijnmaker Andrea Boaretti van wijnhuis Neragora hem met de druif Merlot, die de wijn van souplesse en zacht rood fruit voorziet. Zelf eens proberen hoe zo’n heldenepos smaakt? Hij kan deze maand in jouw Taste Clubbox zitten!