WIJN: Domaine le Roc La Folle Noire d’Abat
STREEK/LAND: Fronton, Frankrijk
DRUIF: Négrette
PROEF: Rood fruit, zachte tannine
DRINK BIJ: Gegrilde groenten, gevogelte

HET WIJNHUIS
Sinds 1974 produceert de familie Ribes wijnen in Fronton. De Négrettedruif staat hier centraal maar ook variëteiten als Cabernet Sauvignon en Syrah behoren tot het arsenaal. Met een omvang van 24 hectare is Domaine Le Roc helemaal zelfvoorzienend met alle technieken en kennis in huis. Jean-Luc, de oudste zoon van de familie Ribes, stopte op zijn 25e levensjaar met studeren en stortte zich helemaal op het wijnbedrijf. Ondanks zijn onervarenheid timmerde hij flink aan de weg. Samen met zijn broer Frédéric werden zij pioniers in Fronton, met organische productietechnieken en oog voor het specifieke terroir in Fronton. Zo denken ze na over de impact en zoeken ze alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Fronton, Frankrijk

DE STREEK
Sinds de middeleeuwen wordt in Fronton, net iets ten noorden van Toulouse, wijn gemaakt van de inheemse Négrettedruif. Op bijna 2300 hectare staan de Negretteduiven in het golvende landschap waar sinds de jaren ’60 de wijnbouw pas echt tot ontwikkeling is gekomen. Naast Négrette staat er een klein deel Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc aangeplant. De wijnen uit Fronton kennen veel fruit, souplesse en kruidigheid. Ze doen een beetje denken aan een kruising tussen een wat lichtere Bordeaux en een fruitige Beaujolais.

Domaine le Roc

DE DRUIVEN
De Négrettedruif geeft relatief lichte rode wijnen met aroma’s van fruitige, rode kersen en aardbei, zonder straffe zuren of strenge tannine. De druif staat bijna alleen maar aangeplant in de Franse ‘Sud Ouest’. Het is zelfs verplicht voor een wijn uit Fronton, om de Négrettedruif te bevatten. Soms wordt hij voor extra power geblend met druiven als Syrah of Malbec. Maar als solodruif in een monocépagewijnen trekt hij zeker ook volle zalen.


Wil je de La Folle Noire d’Abat proeven?

Probeer Taste Club !