WIJN: Fortissimo Alentejo Tinto
STREEK/LAND: Alentejo, Portugal
DRUIF: Syrah, Touriga Nacional, Petit Verdot, Alicante Bouschet
PROEF: Bramen, zijdezachte tannines
DRINK BIJ: Portugese barbecue

HET WIJNHUIS
De Casa Santos Lima is gesticht rond het begin van de 20ste eeuw door Joaquim Santos Lima die, in die tijd, één van de grootste producenten en exporteurs in Portugal was. Sinds 1990 wordt de Casa gerund door Maria João Santos Lima en José Luas Santos Lima Oliveira da Silva, de kleindochter en de achterkleinzoon van Joaquim. Zij hebben de wijnbouw naar een hoger niveau getild door flink te moderniseren en te investeren in een herbeplantingsprogramma voor zowel inheemse als internationale druivenrassen. In 2003 begonnen ze met de verbouwing van een spectaculair nieuwe accommodatie, inmiddels een must voor elke wijnbezoeker in Portugal.

Casa Santos Lima

DE STREEK
Casa Santos Lima is de appellatie in de grotere wijnstreek Alentejo die zich uit het Portugees laat vertalen als ‘onder de rivier de Taag’. In Alentejano gelden soepelere regels dan in Alentejo waardoor de wijnmakers meer vrijheid hebben en kunnen experimenteren. De streek Alentejo wordt ook wel de broodmand van Portugal genoemd omdat de grond erg vruchtbaar is en er naast wijn veel andere gewassen zijn aangeplant. De wijngaarden liggen op bodems van kalk, klei en zandsteen en de zon kan genadeloos hard schijnen. De perfecte omstandigheden voor warme, rijpe wijnen met zijdezachte tannine.

De kelder van het wijnhuis

DE DRUIVEN
De, voor Portugal, inheemse powerdruif Touriga Nacional geeft deze wijn zijn diepe fruittonen en body. De van origine Franse druiven Syrah, Petit Verdot en Alicante Bouschet doen qua kracht en fruit zeker niet onder! Syrah zorgt voor de kruidigheid en de Petit Verdot voor structuur en geurige bloemen. De Alicante Bouschet is een Teinturier druif (een druif met rood vruchtvlees) en kan uitstekend tegen de zinderende hitte. Deze is vroeg rijp en geeft de wijn kleur en donkere fruittonen.


Wil je de Fortissimo Alentejo Tinto proeven?

Probeer Taste Club !