Het roer om voor beginners

December: de maand van de grote feestdagen en de laatste maand van het jaar. Tijd wellicht om eens na te denken over het afgelopen jaar: waar werd je blij van en wat zou je anders willen in 2018?

Mocht je tot de conclusie komen dat er wel wat meer avontuur mag komen in je leven, dan hebben we hier een lijstje met tips. Met dank aan Sir John Hagerty, die van elke dag een avontuur maakt.

John Hegarty (links) en zijn team
 1. Begin klein
  Vaak doet het woord ‘avontuur’ denken aan een enkeltje de wereld rond of basejumpen van de Tafelberg. Maar professioneel avonturier John Hegarty gaf de tip: begin klein. Start met een hobby. Maak ruimte in je tuin voor een moestuin, doe een online taalcursus, bezoek een inloopuur van een ‘schilderen voor beginners’ bij jou in de buurt of schrijf je in voor een avondje stand-up. Het mag iets kleins zijn zolang je maar iets anders doet dan je normaliter doet, om te kijken wat het met jou als persoon doet.
 1. Durf.
  Angst of onzekerheid (‘Kan ik het wel?) kunnen een drempel zijn om iets nieuws te doen. Dat ene wat je zou willen. Behoorlijk logisch, maar wel zonde. Zie het allemaal als een experiment. Je hoeft er niet goed in te zijn, het te kunnen of er een pro in te worden. Het doen is het belangrijkste en dat is het begin van de ride. Onze ambitieuze avonturier Sir John had geen verstand van wijn of wijn maken. Hij leerde al doende, door veel verschillende dingen te proeven en te vragen. Dit doet hij nog elke dag, zijn smaak ontwikkeld continu. Via de smaaktest kan ook jij vandaag jouw smaak in wijn ontdekken.
 1. ‘Als je garantie wilt voor succes of niet wilt falen, moet je er nooit aan beginnen’
  Een uitspraak van John. Als je aan een nieuw avontuur begint, zou je het eigenlijk moeten zien als een experiment: met het succes of het falen moet je je niet bezighouden. Zijn antwoord op de vraag what it takes: ‘Don’t do it.’ Je moet zin hebben in het avontuur, het nieuwe, het scheppen van iets wat je nooit eerder hebt geschapen. Als je dat niet hebt en per se wilt weten dat het goed komt, dan is het avontuur niet voor jou bestemd. Soms zal het grandioos goed gaan, soms faliekant fout. Zolang je leert en er energie uithaalt, is het het allemaal waard!
 1. Maak het eigen
  Hoe je succesvol kunt worden in het avontuur is door er altijd iets van jezelf in te stoppen. Een stukje liefde, toewijding, aandacht… zulks. Dat maakt alles wat je creëert beter en meer bijzonder. Observeer, ontdek, leer, jat en maak het van jou. Je zult altijd denken dat je het de volgende keer beter kunt doen en dat is mooi. Sir John doet dit al jaren in zijn reclameprojecten en nu dus ook in zijn wijngaard.
 1. Ja maar….
  Tot slot: de ‘ja-maar’. De kleine of juist luide stem achterin je hoofd die met allemaal redenen komt om het niet te doen. De gedachte dat je te weinig tijd of geld zou hebben is de meest gehoorde ‘ja-maar’, zegt John. Tijd moet je inderdaad maken, dat kan een uitdaging zijn. En geld ziet John juist als een middel om ruimte voor jezelf te kopen. Om ervaringen op te doen. Om jezelf te verrijken met vrijheid.

En mocht je nou zin hebben gekregen om het resultaat van het wijnavontuur van John te proeven? Hij zit deze maand (december) in de box van Taste Club.

Ga op wijnavontuur met Taste Club