Meet the winemaker: Massimiliano

Massimiliano Bartolomei is samen met zijn partner Maria Pia Leone begonnen door deze wijngaarden in Abruzzo te huren in 2011. In 2014 hebben zij deze 70 hectaren gekocht. Ze bezitten excellente kennis en ervaring in biologisch telen in dit gebied, en ze proberen alles in de wijngaard zo af te stemmen dat de natuurlijke kwaliteiten van de druiven zo puur mogelijk naar voren kunnen komen. Door deze aanpak kan Massimiliano wijnen maken waarbij de druif volledig tot zijn recht komt en er ook aandacht wordt gegeven aan het ecosysteem op de wijngaard.

 

 

Pecorino.. Ik hoor je denken, dat is toch de schapenkaas die ik over mijn Pasta Carbonara strooi? Dat klopt, maar in dit geval hebben wij het over de Italiaanse druivensoort. Er bestaan twee verschillende legendes over de oorsprong van deze druif. De eerste versie zegt dat deze druif zijn naam dankt aan de vorm van de druiventros. Deze tros lijkt namelijk op een schapenkop. De andere versie zegt dat dolende schapen zich tegoed deden aan de zoet smakende druiven. Het is hoe dan ook een bijzondere druif. Die qua smaak moeilijk te vergelijken is met andere druiven; hij heeft wat witte peper van de Grüner Veltliner, bevat mineralen als een jonge Riesling en fruit als in Verdejo.

 

 

Deze druif is te vinden in de dunbevolkte wijnstreek d’Abruzzo, die in het midden van Italië ligt. De wijngaarden in dit heuvelachtige gebied liggen tussen de Adriatische kust en de uitlopers van de Apennijnen, 40 kilometer landinwaarts. De regio is rijk aan natuurschoon en staat bekend om zijn flora, fauna en de wilde dieren die in de natuurparken vrij rondlopen. In deze streek bevindt zich het wonderschone wijnhuis: Antica Tenuta Pietramore. De locatie laat niet alleen de geschiedenis van de wijngaarden zien, maar ook de levenservaring. Deze wijngaarden in de streek Abruzzo strekken zich uit over 70 hectaren en de boeren gaan te paard van wijnrank naar wijnrank.

 

 

Alle wijnen die Antica Tenuta Pietramore produceren voldoen aan de regels van biologisch veganistische landbouw. Alle productiemethoden zijn dus biodynamisch van aard. Dit betekent dat de wijnboer de vruchtbaarheid van de grond versterkt door natuurlijke preparaten. Door het gebruik van deze biodynamische methoden krijgen de wijnen de tijd om te rijpen op een manier die verbonden staat met de aarde, het klimaat en de beste tijd om te planten. Vervolgens houdt de boer de biodiversiteit in de wijngaard nauwlettend in de gaten. Ook wordt er gewerkt met de antroposofische oogstkalender, die het ultieme oogstmoment voor de perfecte rijping van de druiven bepaalt. Alles staat in het teken van de kwaliteit van het eindproduct. Een pure natuurwijn met oog voor het behoud van de natuur en het klimaat. De complexiteit van de aroma’s, het boeket en de smaak van iedere individuele wijn zorgt ervoor dat iedere oogst een uniek product is, dat ieder jaar weer verschillend is. Natuurwijnen, waaronder de Pecorino Pietramore, vergisten zonder toevoegingen en worden niet gefilterd. Daarnaast zit er nauwelijks sulfiet in. Het resultaat in de fles heeft hierdoor een persoonlijk karakter met een typische en onderscheidende smaak. Dit moet je proeven!