Nu we allemaal vooralsnog in ons kleine kikkerlandje moeten blijven deze zomer, kan je maar beter het beste er van maken. Gelukkig is er hier in Nederland genoeg te beleven en gaat bijna het mosselseizoen van start. Bij deze hemelse schelpen uit de Oosterschelde of de Waddenzee móét je een kakelfrisse Picpoul de Pinet drinken! Daarom toppen wij jouw Taste Clubbox deze maand af met zo’n kakelfrisse en mineralige ‘lipprikker’ en zetten wij deze unieke druif graag op deze manier in het zonnetje.

De druif die je lippen prikt

Picpoul of piquepoul [uitspraak piek-poel] is eigenlijk de familienaam van drie druiven: picpoul grispicpoul noir en de picpoul blanc, maar negen van de tien gaat het om de witte druif  uit het Zuid-Franse plaatsje Pinet. Grenzend aan de wijngaarden van Pinet vind je l’Ethang de Thau, de grootste lagune van de Languedoc die bekend staat als kweekvijver van oesters en mosselen. Dit uitgestrekte binnenmeer zorgt voor een uniek en koel microklimaat waar de Picpouldruiven hun frisse karakter ontwikkelen en ook zorgt de zeebries vanuit de Middellandse Zee voor een bijzonder ziltige stijl. Zo licht, ziltig en frivool dat Picpoul of Piquepoul zich uit het Zuid-Franse Occittaans dialect laat vertalen als lip-prikker. Hij laat als het ware een lichte tinteling van citrusfruit, groene appels en zachte zuren achter op je tong en dat maakt hem oh, zo lekker bij alle schelpen die uit de zee (of binnenmeer) komen!

Bron: picpoul-de-pinet.com

De fles van Neptunus

Zijn gastronomische talenten worden nog eens benadrukt door de slanke en bijzondere fles. Deze Bouteille Netpune is een eerbetoon aan de Romeinse god van de zee en de golven: Neptunus. De dansende golven op de fleshals herinneren de wijndrinker er dan ook aan dat de inhoud het ideale oester- en mosselwater is. Dus zet die fles maar aan je lippen, laat de visboer weten dat je vandaag nog mosselen komt halen en waan je jezelf aan een kleine haven aan de Oosterschelde of een zonnig terras op een drukbezocht Waddeneiland met de zeewind op je kop. Zo slecht is een Nederlandse vakantie met een Frans tintje nog niet.