Gaat jouw wijnhart sneller kloppen als er excentrieke en bijzondere wijnen in je Taste Clubbox zitten? Dan kan jij vast je geluk niet op deze maand! Je kan namelijk namelijk een Catalaanse Blanc de Noirs en een Moldavische Saperavi (een Teinturierdruif) in de julibox vinden. Beiden gemaakt van blauwe druiven, maar echt totaal andere wijnen. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan snel verder!

Wit van zwart

Bij Agricola Sant Josep oogsten ze hun rode Garnachadruiven, om er witte wijn van te maken

Ben je ooit ‘Blanc de Noirs’ tegengekomen op een Champagne-etiket? ‘Blanc de Noirs’ betekent letterlijk ‘wit van zwart’. Zwart kan je blauwe druiven niet echt noemen, maar dat is wel wat ze bedoelen. In de Champagnestreek maken ze met regelmaat witte mousserende wijnen van blauwe Pinot Noir druiven. Hoe kan dat dan? Eigenlijk is dat redelijk simpel. De rode kleurstof van de druif zit niet in het vruchtvlees of sap, maar juist in de schil. Wanneer je de druiven perst en het sap (de most) niet met de schillen laat inweken, blijft de wijn wit van kleur! In de Champagnestreek is dit de gewoonste zaak van de wereld, maar deze maand kwamen wij een Catalaanse Blanc de Noir tegen. Een witte, stille wijn – gemaakt van rode Garnachadruiven. De Garnachadruiven worden eerst met de hand geplukt en vervolgens heel licht geperst, zodat er geen kleurstof uit de blauwe schil met het sap in contact komt. Dit geeft deze wijn een lichte kleur en complexe aroma’s van vers wit fruit, citrus en rood fruit als granaatappel en kersmet een hint van lentebloesem en venkel. Een dijk van een wijn, met een bijzonder verhaal…

Precies het tegenovergestelde

De Saperavidruif, met rood vruchtvlees

Kan je dan ook rode wijn van witte druiven maken? Nee helaas. Met het tegenovergestelde wordt rood van superrode druiven bedoeld. In dit geval van Teinturierdruiven. Dit zijn unieke druivenrassen met rood vruchtvlees. Bijna alle blauwe druiven hebben wit vruchtvlees, maar er is een heel klein aantal druiven die rood van binnen zijn. Ooit gehoord van Alicante Bouschet, Dunkelfelder of Saperavi? Juist die laatstgenoemde is onze grootste ontdekking van deze maand. Deze powerdruif komt van origine uit de Kakhetiregio in het oosten van Georgië, één van de oudste wijngebieden van de wereld, maar staat tegenwoordig ook aangeplant in Moldavië. De druif heeft een dikke schil, een hoge zuurgraad en dus rood vruchtvlees. Hij kan goed tegen kou en produceert wijnen – met enorm veel kleur, zijdezachte tannine en zuren – die prachtig kunnen ouderen. Wijnkenners noemen deze druif ook wel eens de belofte van de toekomst. Dus Bordeaux en Bourgogne: eat your heart out! Moldavische Saperavi heeft de toekomst!