WIJN: Celler del Roure Vermell (zachte, lichte rode wijn)
STREEK/LAND: Valencia, Spanje
DRUIF: Garnacha Tintorera, Mandó, Monastrell
PROEF: Rode bessen, sappig en licht kruidig
DRINK BIJ: Mediterrane keuken, olijven

HET WIJNHUIS
Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco Calatayud in 1996 Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij ’t dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben zij een gloedjenieuwe state-of-the-art wijnmakerij gebouwd. De meeste wijngaarden liggen gemiddeld op zo’n 600m hoogte, hun oudste wijnstokken zijn 20 jaar oud. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven: hier vind je rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora’s met stenen deksels.

Archeologisch onderzoek is er nog in volle gang, maar Paco & Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora’s hersteld en maken unieke ‘clay-aged’ wijn van natuurlijke vergisting. De exacte leeftijd van de celler staat niet vast; mede omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses loopt, neemt men aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is.

De wijn wordt gevinifieerd in amfora’s

DE STREEK
De Denominación de Origen Valencia bestaat sinds 1957, is 18000 hectare groot en ligt rondom de stad Valencia. De bodem bestaat hier uit een mix van kalk, zand en klei. Vanaf de zwoele stranden loopt het terrein geleidelijk omhoog en krijg het klimaat ook meer continentale trekjes: warme dagen en koele nachten. Celler del Roure ligt bij het dorp Moixent, in het subgebiedje Clariano. Hier wordt witte wijn gemaakt van o.a. Moscatel, Pedro Ximénex en Verdil druiven, en rood van lokale Monastrell, Bobal, Mandó en Garnacha Tintorera druiven.

Valencia, Spanje

DE DRUIVEN
Vermell is een blend van Garnacha, Monastrell en Mandó druiven. Garnacha en Monastrell zijn vaste gasten in Valencia, maar Mandó is hier vrij bijzonder. De Mandó is een compact blauw druifje met een medium zuurgraad en sappig fruit. De combinatie van bodemsamenstelling, koele nachten en hoge ligging van de wijngaarden brengt hier sowieso extra veel pit en frisheid in de druiven. 4 maanden rijping op antieke kleien amfora’s geven de wijn een speciale souplesse en brengen het fruit nóg meer op de voorgrond.

Eigenaar Paco Calatayud met zijn zoons

90/100 punten – Robert Parker’s Wine AdvocateVermell
“The entry-level red from the ancient style range, the 2014 Vermell is a blend of Garnacha
Tintorera with 15% Monastrell and
10% Mandó fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 2,600-liter amphorae for six months. It shows hints of higher ripeness, with black rather than red fruit that needed some time in the glass to settle down and slowly showed some red berries too. Perhaps the company of the new Safrà was too… This is quite fruit-driven and straightforward, but not banal, with subtle elegance, a pleasant red blend without complications, immediate and easy to drink, without much depth and complexity. The palate is nicely balanced and the effect of the old amphorae is subtle. I see that the integration of the amphorae with the wines is much better when the amphorae are old (and possibly buried), like these ones”

Wil je Celler del Roure Vermell proeven?

Probeer Taste Club !