Opsmuk, tierlantijntjes, versiersels en ander afleidingsmateriaal; daar houden ze in Oostenrijk niet zo van. Gewoon een gezonde omgeving, eerlijke wijnbouw en een puur product. Wijnen zonder ‘Schnickschnack’ zoals ze dat daar noemen.

 

Hannes reeh wijnboer

Aan deze manier van wijn maken ligt echter een zwarte geschiedenis ten grondslag. In 1985 werd er namelijk antivries teruggevonden in wijnen die bedoeld waren voor de export. Dat vloeibare goedje was toegevoegd om de wijnen een vleugje zoetigheid mee te geven. Helaas heeft de reputatie van Oostenrijkse wijnen hierdoor enorme schade geleden en sluimert de negatieve bijsmaak nog steeds. Gelukkig en mede dankzij de huidige strenge regelgeving produceert het land nu alleen maar spatzuivere en veelal biologische wijnen.

Hannes Reeh Wijngaard

De wijngaarden in Andau staan garant voor super sappige druiven

Zo ook Hannes Reeh, die met zijn ‘Unplugged’ wijnen het laatste restje boe-geroep de vergetelheid intokkelt. Sinds 2007 maakt deze jonge wijnmaker, nu 36 jaar oud, wijnen van Zweigelt, St. Laurent, Chardonnay en Weiβburgunder. Zijn wijngaarden liggen in Andau. Dit plaatsje tegen de grens met Hongarije is de zonnigste en droogste gemeente van Oostenrijk. Een klimaat dat vergelijkbaar is met Toscane, Languedoc-Roussillon en de Douro Vallei en dat garant staat voor super sappige druiven.

Een beetje rock ’n roll tussen de wijnranken

Daarbij kiest Hannes ervoor om in de beste oogstjaren zijn wijnen niet te filteren! Deze ambitieuze wijnmaker wil in de nabije toekomst ambassadeur van de Zweigelt druif worden en probeert daarom zijn wijnen bij de beste wijnwinkels en -bars ter wereld op de kaart te krijgen.

Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay_Streek

Een beetje rock ’n roll tussen de wijnranken, laat de wijnen uit volle borst zingen. Maar Hannes begrijpt dat rock ’n roll niet ieders favoriete genre is. Daarom heeft hij zijn wijnen opgedeeld in drie categorieën: Klassik, Heidenboden en Unplugged. In sommige landen heeft die laatste categorie de naam Rohstoff (rauw materiaal) gekregen vanwege bepaalde ‘copyrights’.

Klassik is voor de easy listeners; rode en witte wijnen zonder Schnickschnack.

Heidenboden wijnen zijn geweldige samenwerkingen van twee of meer topartiesten.

De Unplugged categorie is een gevalletje what you see is what you get; geen klaringsmiddelen, toevoegingen van gist of andere enzymen.

Mocht Hannes Reeh nog eens op tournee gaan dan zullen wij wederom zorgen voor een meet-and-greet!