WijnSpijs combinaties
Elke maand delen we recepten die mooi aansluiten bij een van onze wijnen in samenwerking met francescakookt.nl

Château Ferry Lacombe Mira Rosé x Salade Niçoise

Serveer de salade met de extra dressing en vers stokbrood. Schenk er een glas Château Ferry Lacombe Mira Rosé bij en je waant je even in Frankrijk. Bon appétit!

Salade Niçoise

Ingredienten (4p):

250gr vastkokende aardappels (bij voorkeur in de schil)
100gr boontjes
200gr groene asperges
300gr zalm in grove stukken (bijvoorbeeld een zalmmoot)
½ krop knapperige sla
4 eieren
10 smaakvolle cherrytomaten
½ citroen
4 ansjovisfilets
1tl Provençaalse kruiden
fijne dijon mosterd

Bereidingswijze:

1. Snijd de aardappelen in kwarten en zet op het vuur, kook beetgaar in 15-20 minuten. Kook ze niet tot moes en check na 15 minuten met een vork of ze al gaar zijn. Giet daarna af en spoel na met koud water.

2. Kook de eieren 10 minuten totdat ze hardgekookt zijn. Laat daarna schrikken in koud water.

3. Dop de boontjes en snijd in grove stukken. Snijd de onderkanten van de asperges af en halveer ze in de lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook en doe hier de boontjes en asperges in zodra het water kookt. Blancheer de groenten een minuut of 3, haal daarna uit de pan en spoel na met koud water.

4. Zet een grillpan op het vuur en kwast deze in met olijfolie als de pan goed heet is. Leg de stukken zalm in de grillpan. Bestrooi met zout, peper en Provençaalse kruiden en grill ze aan beide zijden een minuut of 2 totdat de buitenkant gaar is en de binnenkant nog mals en roze.

5. Pak een grote schaal. Scheur de sla met je handen in grove stukken en bedek hier de schaal mee. Druppel wat olijfolie over de sla en zout en peper. Verdeel de blokjes aardappel, sperziebonen en groene asperges over de sla.

6. Maak een dressing van 8 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd, helft van het citroensap, peper en 4 fijngehakte ansjovisfilets. Klop dit tot een dressing. Voeg naar smaak nog extra mosterd, citroen of zout toe. Verdeel de helft van de dressing over de salade en zet de rest van de dressing naast de salade.

7. Leg de stukken zalm erop. Pel de eieren, halveer ze en verdeel de helften over de salade. Hetzelfde doe je met de cherrytomaten.